Hvorfor holder så mange danskere fast i ikke at tale mere respektfuldt om sorte mennesker

Ligestillingen skal sættes helt på plads på arbejdsmarkedet

In HVIDHED, IDENTITET OG MEDBORGERSKAB, LIGESTILLING, SEXISME OG MASKULINITETSKULTUR by Henrik Marstal

(skrevet sammen med Søren Heisel, Özlem Cekic, Rasmus Horn Langhoff, Pernille Skipper, Trine Torp og Carolina Maier)

I 2016 måtte Danmark lide den tort at være droslet yderligere tre pladser ned på World Economic Forums (WEF) liste over, hvordan det går med ligestillingen i verdens lande. Danmark indtager nu en 19.-plads (vi er faldet tre pladser tilbage) og er overhalet af lande som Rwanda, Filippinerne, Burundi og Namibia.

Det er påfaldende, at vi ligger så dårligt, når man tænker på, at den generelle opfattelse i Danmark vel er, at der er lighed mellem kønnene. Men måske er det netop denne lidt naive forestilling om, at kvindesagsforkæmpere som Matilde Bajer, Thit Jensen, Suzanne Brøgger og Ebba Strange har ”sejret ad helvede til”, som er hovedbarrieren for at komme videre med at forbedre ligestillingen. For der er fortsat udfordringer: Løngab mellem mænd og kvinder, det kønsopdelte arbejdsmarked og kønsbestemt uddannelsesvalg viser, at vi slet ikke er i mål endnu.

Derfor har vi siden august 2016 deltaget i en tænketank for ligestilling og vækst – nedsat af fagforbundet 3F – og her arbejdet med at udforme en række anbefalinger på området. Anbefalingerne bliver præsenteret i sin endelige form på Folkemødet på Bornholm i denne uge og vil efterfølgende blive offentliggjort i form af en rapport på 3F’s hjemmeside. Tænketanken har bestået af 30 medlemmer, herunder ligestillingsordførerne fra Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og Alternativet, køns- og arbejdslivsforskere, forfattere, debattører og projektledere samt personer med særlig ekspertise inden for arbejdsmarkedet. Tænketanken er sat i verden for at give 3F og resten af fagbevægelsen input til en række nye tiltag på ligestillingsområdet inden for køn og etnicitet, eftersom netop disse områder fastholder arbejdsmarkedet i nogle uheldige strukturer, der favoriserer bestemte personer alene på baggrund af deres køn og etnicitet.

Læs artiklen på Jyllandspostens hjemmeside