#metoo foto

#MændTaler: Der er brug for, at mænd taler ud med hinanden

In LIGESTILLING, SEXISME OG MASKULINITETSKULTUR by Henrik Marstal

Hvad kan vi som mænd gøre, for at kvinder – herunder vores egne døtre, søstre, mødre, svigerinder og kusiner – fremover kan undgå krænkende adfærd fra vores kønsfæller?

MeToo-kampagnen har gjort det klart, at mænd i alarmerende høj grad er skyldige i seksuelle krænkelser mod kvinder i begge ender af skalaen: fra seksualiserende tiltale til fuldbyrdet voldtægt.

Mon ikke de fleste af os mænd godt vidste det i forvejen: at visse af vores kønsfæller ikke altid kan finde ud af at behandle kvinder med behørig respekt. Men de tusindvis af beretninger i mange vestlige lande understreger, at omfanget af disse handlinger er for stort til, at vi nogensinde kan ignorere det igen.

Kort sagt: Der er brug for en grundig selvrefleksion hos alle mænd – også dem, der aldrig har chikaneret nogen, eller i hvert fald tror, at de aldrig har gjort det – så vi for alvor kan få begravet den krænkelseskultur, som for længst burde have fået dødsstødet.

Under #MændTaler vil vi derfor tage initiativ til at sætte fokus på nødvendigheden af, at mænd skrider til handling og engagerer sig i debatten, når de er vidner til chikane eller andre seksuelle krænkelser. Debattøren Vera Rosenbeck luftede i et indlæg i Altinget den 23. november sin store frustration over, at mænd – til trods for, at anslået millioner af kvinder har delt deres historier – har været påfaldende fraværende i debatten herhjemme.

I indlægget skrev hun: »Jeg tror ikke på, at vi kan bevæge os videre fra den her situation, hvis der ikke er flere mænd, der er villige til at gå konstruktivt ind i diskussionen.« Og hun fremførte også denne pointe: »Hvis mange mænd reelt ikke ved, hvornår de flirter, og hvornår de krænker, så må vi starte der.«

Lige netop: Der er brug for denne konstruktive diskussion, så mænd fremover kan blive mere vidende om, hvordan deres adfærd nogle gange opfattes, og hvordan en øget opmærksomhed på modtagerens reaktion skal sættes langt mere aktivt i spil. Vi ved godt, at der også har været historier fremme om kvindelige krænkere og mandlige ofre, men her er det nu engang mændene, vi i lyset af MeToo-kampagnens fortællinger henvender os til: Hvad kan vi som mænd gøre, for at kvinder – herunder vores egne døtre, søstre, mødre, svigerinder og kusiner – fremover kan undgå krænkende adfærd fra vores kønsfæller?

Læs hele artiklen på Jyllandspostens hjemmeside