foto af henrik

Slut med udenomssnak og afledningsmanøvrer – politikerne skal vise styrke ved at indrømme fejl og være i tvivl

In INTERNATIONAL OG DANSK POLITIK by Henrik Marstal

Der er for mange politikere, der altid har skråsikre svar på rede hånd, og som fremfører argumenter uden at have øje for andre muligheder og andres indsigelser.

Julian Rosefeldts film ‘Manifesto’ fra 2015 kan for tiden ses i danske biografer. I 13 forskellige roller fremfører Cate Blanchett i form af en række monologer uddrag fra kendte såvel som mindre kendte manifester fra kunstens verden.

I filmen indgår også dele af den russiske maler og kunstteoretiker Kazimir Malevichs suprematistiske manifest fra 1915. Herfra stammer udsagnet: »Kunst kræver sandhed, ikke oprigtighed«.

Det omvendte kunne siges at være tilfældet for politik: For hvis ikke oprigtigheden går forud for alt andet, risikerer enhver parti- eller embedspolitisk praksis at stivne i konventioner, i tomme floskler, i forhaling som magtanvendelsesmetode.

Og sandheden? Den afhænger alligevel altid af øjnene, der ser, jævnfør regeringens nyligt fremlagte finanslovsforslag, som har givet anledning til markant kritik fra en række aktører.

Men oprigtigheden har svære kår for tiden: Tilsyneladende er det vigtigere ikke at risikere at kompromittere sig eller falde igennem end at fremføre anderledes, radikale og nytænkende holdninger. Hellere formulere sig på måder, der støder så få som muligt, og som er så ufarlige som muligt, end at risikere at provokere nogen og få negative reaktioner.

Sagt politisk: Hellere undgå at støde potentielle vælgere fra sig end at bringe forslag til torvs, som kunne bringe verden et godt stykke fremad, men som i deres dristighed måske alligevel viser sig at være urealistiske eller forfejlede.

Og hellere formulere sig så rundt, at det efterfølgende kan bortforklares på alle andre måder end med ordene: »Beklager, vi tog fejl. Vi forsøgte at gøre tingene ud fra den bedste overbevisning, men nu viser det sig, at vi må ændre kurs«.

Læs hele artiklen på Politikens hjemmeside